top of page

Yağış az, yüzey suyu az… Tekirdağ için kapıdaki tehlike: Su Krizi

  • Yazarın fotoğrafı: Ordan Buradan
    Ordan Buradan
  • 7 Mar
  • 3 dakikada okunur
Tekirdağ için su krizi

Tekirdağ için su krizi en büyük tehlike. Yüzey suyu yetersiz olsan kentte son iki senedir yağışlar da büyük oranda azalıyor. Tekirdağ su kriziyle çok yakında yüzleşmek zorunda kalabilir.

 

 

Dünyada ve Türkiye’de su krizi kapıda. Gıda üretiminden temizliğe yaşamın temel kaynağı su. İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak vb. tatlı su kaynakları ise yalnızca yüzde 0,3. Kısıtlı kaynaklara karşın insanlığın su tüketimi her geçen gün artıyor. Veriler ise geleceğe ilişkin iyi bir senaryo çizmiyor. Verilere göre, gıda üretimi için kullanılan su talebi 2035 yılına kadar yüzde 35 artarken, 2050 yılına kadar suya olan talep ise yüzde 55 artış gösterecek. Bu koşullarda su kaynaklarının doğru kullanımı önemini giderek arttırıyor.

 

Tekirdağ’da yağışlar her geçen yıl azalıyor... Tekirdağ için su krizi kapıda

Su kriziyle karşı karşıya olan Tekirdağ’ın aldığı yağış her geçen gün azalıyor. 2023 yılında su yağış verilerine göre Tekirdağ’da yağışlar yüzde 40’a varan azalma gösterdi. 2024 yılında ise Tekirdağ’ın aldığı yağışlar yüzde 23 oranında azaldı. Verilere göre her geçen yıl aldığı yağışın giderek azaldığı Tekirdağ’da 2023 yılında 100 gün olana yağışlı gün sayısı 2024 yılında 77 güne kadar geriledi.

 

Tekirdağ’da yağış istatistiklerinin geldiği nokta göz korkutucu. 2023 yılı verilerine Türkiye’de en az yağışın meydana gelen şehir olan Tekirdağ, 2023 yılında son 62 yılın en düşük yağışını almıştı. 2024 yılında ise Tekirdağ’ın aldığı yağış daha da azaldı. Tekirdağ 2024 yılında yağışlı geçirdiği 77 günün 63’ünde 10 mm’den düşük yağış aldı. 12 gün 10-25 mm arasında yağış alan Tekirdağ sadece 2 gün 25-50 mm arasında yağış alabildi. 2024 yılında yaşanan sonbahar yağışlarında Tekirdağ yüzde 60’ın üzerinde azalma gösterdi.

 

Tekirdağ’da yağış konusunda azalan bu gerilemeyle ilin yağış rejimi birlikte halen mevsimsel yağışlar kategorisi içerisinde bulunsa da düzensiz yağış rejimi sınırına dayandı.

 

Yüzey suyu kullanımı en düşük olan kent: Tekirdağ

Tekirdağ’ın yüzey suyu kullanımı kentin su krizi konusunda içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. Türkiye’de bulunan büyükşehirler arasında yüzey suyu kullanımı en düşük olan kent Tekirdağ olarak kayıtlara geçti. Yayınlanan “30 Büyükşehir Belediyesi Su Kaynakları Dağılım İstatistikleri”ne göre dört sene önce yüzey suyu kullanımında 30 Büyükşehir arasında 28. sırada olan Tekirdağ son verilere göre son sıraya geriledi. Veriler, sağlanan suyun yalnızca yüzde 11’inin yüzey suyundan sağlayabilen Tekirdağ’ın su krizine ne kadar hızlı yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu.

 

Son yıllarda bu konunun önemine ve bu konu üzerinde önlem alınması gerektiğine sıkça vurgu yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer’in açıklamalarına göre Tekirdağ’da kuyu suyu kullanımı da eskisi kadar kolay değil. Başkan Yüceer, Tekirdağ’da sürdürülen kuyu çalışmalarında su bulma mesafesinin 500 metreye kadar derinleştiğini sıkça dile getiriyor.

 

Nüfus artıyor, tarımsal alanlar artıyor: Tekirdağ’da su krizi büyüyor

Dünya üzerindeki tüm tatlı su kaynaklarının yüzde 70’i tarımsal üretimde kullanılıyor. Tekirdağ’ın su ihtiyacı ise giderek artıyor. Her geçen yıl nüfusu artan bir şehir olan Tekirdağ 2024 yılında Türkiye’de nüfusu en çok artan kent oldu. TÜİK verilerine göre Tekirdağ’ın nüfusu 20 bin 103 artarak, 1 milyon 187 bin 162’ye yükseldi. Bir önceki sene ise bu yükseliş 24 bin 908 kişi olarak kayıtlara geçmişti. Verilere göre Tekirdağ son iki yılda Hayrabolu’nun bir buçuk katı kadar nüfusunu arttırdı. Artan nüfusla birlikte hem su ihtiyacı hem de su tüketimi Tekirdağ’da giderek artıyor.

 

Nüfus artışının yanı sıra, Tekirdağ tarım alanları giderek artan bir şehir olarak kayıtlara geçiyor. TÜİK verilerine göre beş yıl önce 3 milyon 927 bin dekar olan tarım alanı geçtiğimiz yıl 4 milyon 32 bin dekara yükseldi. Bütün dünyada atlı su kaynaklarının yüzde 70’i tarımsal üretimde kullanılıyor. Su envanteri ve yağış konusunda her geçen gün gerileme yaşayan Tekirdağ’ın su krizi giderek artıyor.

Comments


bottom of page